به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس اعزامیبه چین، محمد مخبر پیش از ظهر امروز(دوشنبه) به وقت محلی در جریان سفر به شانگهای در همایش تجاری ایران و چین که در هتل پریموس و با حضور تجار و فعالان اقتصادی دو کشور برگزار شد، اظهار داشت: سفر تاریخی جناب آقای دکتر رئیسی به جمهوری خلق چین در فوریه سال جاری و ملاقات ایشان با آقای شی جین پینگ رئیس جمهور محترم کشور دوست، جمهوری خلق چین، به واقع فصل جدیدی از روابط رو به گسترش ایران و چین در غرب و شرق قاره آسیا را رقم زد.
وی افزود: بی تردید اراده و تأکید رهبران دو کشور بر تعمیق هرچه بیشتر مناسبات، ما را موظف ساخته است تا تمام تلاش خود را برای اجرا کردن این مهم، معمول داریم.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه نگاه استراتژیک و راهبردی دولت ایران، توسعه و تعمیق روابط با کشورهای همسایه، هدف و گروه بریکس و کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و به خصوص کشور چین است، تصریح کرد: البته ضرورت گسترش روابط اقتصادی و تجاری با کشورهای همسایه و هدف، بر مبنای شناخت دقیق از ظرفیتها و مزیتهای این کشورها استوار است.
مخبر ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران امروز دستاوردهای بسیار ارزشمند و بعضا منحصر به فردی را دارد و به عنوان یک قدرت بانفوذ و تعیین کننده منطقه ای برای دوست و دشمن شناخته شده است.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران از نظر مجموع ذخایر شناخته شده نفت و گاز رتبه اول جهان است و از نظر تنوع و ذخایر قابل برداشت رتبه هفتم جهان و اگر عملیات اکتشافی کامل انجام شود رتبه سوم را در اختیار دارد.
معاون اول رئیس جمهور موقعیت سرزمینی و راهبردی ایران را از نظر کریدورهای شمال-جنوب و شرق - غرب، موقعیتی منحصر به فرد دانست و اظهار داشت: در صورت سرمایه گذاری و تکمیل زیرساختها، بسیار از کشورهای جهان، از آسیای جنوب شرقی تا اروپا و کشورهای همسایه، از مزایای آن میتوانند برخوردار شوند و با توجه به سواحل دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان و نگاه اقتصادی دریا محور، امکان خلق ثروت، اشتغال، تولید و واردات وجود دارد.
مخبر افزود: جمهوری اسلامی ایران در راستای تقویت صلح، ثبات، امنیت در منطقه و دستیابی به همگرایی پایدار، در تلاش است تا با بهره گیری از ظرفیتهای اقتصادی و موقیعت سرزمینی در مواصلات و ترانزیت، به تقویت مناسبات تجاری خود با کشورهای هدف به خصوص چین بپردازد. قرار گرفتن بر سر چهارراه مسیرهای ترانزیتی، از جمله کریدورهای شمال- جنوب و مسیر ترانزیتی چابهار - آسیای میانه، کریدور شرق - غرب و ابتکار کمربند -راه چین، دسترسی به آبهای آزاد از طریق خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر و دارا بودن بندرهای کلیدی نظیر بندرعباس، چابهار، بندر امام، امیر آباد و کاسپین، این امکان را در اختیار ایران قرار داده است که بتواند شریک مناسب و پایداری برای همه کشورهای دوست خصوصا چین باشد.
وی از آمادگی جمهوری اسلامیبرای صادرات شیلات و محصولات کشاورزی به چین خبر داد و تصریح کرد: بخش های خصوصی دو کشور در این زمینهها باید فعال تر شوند و همکاریهای خود را ارتقا دهند.
مخبر اضافه کرد: در این ارتباط باید در ایجاد کارگروه مشترک همکاریهای کشاورزی و شیلاتی دو کشور تسریع شود ضمن آنکه بستر و امکان لازم برای انتقال فنآوری به داخل در حوزه کشاورزی، آبیاری و دامپروری از کشور چین وجود دارد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به وجود زمینه استفاده از فرصتهای سرمایه گذاری مشترک در حوزههای دانش بنیان، واکسن و سرمایه گذاری و راه اندازی خط تولید مشترک در برخی از کشورها، بر ضرورت توسعه همکاری در زمینه فن آوریهای مرتبط با مدیریت منابع آب، فناوریهای مرتبط با محیط زیست، تولید انرژیهای تجدیدپذیر، تولید انرژی از ضایعات و آموزشهای فنی و حرفه ای، انتقال تکنولوژیهای دانش بنیان به ایران به ویژه فناوری سبز تاکید کرد.
مخبر همچنین با تاکید بر لزوم حضور جدی فعالان اقتصادی بخش خصوصی ایرانی در نمایشگاههای بین المللی تخصصی در چین، تدوین و تعریف سازوکار حقوقی حل اختلافات تجاری، اظهار داشت: ایجاد خط سبز گمرکی برای توسعه تجارت با چین، توسعه صادرات محصولات برند حلال، توجه به استفاده از ظرفیت تجارت الکترونیکی فرامرزی برای فروش کالاهای ایرانی در بازارهای جهانی، به ویژه در کشور چین - با توجه به صفر بودن تعرفه کالاها در بستر تجارت الکترونیک فرامرزی - باید در دستور کار مشترک طرفین قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: ظرفیت قابل توجه همکاری شرکتهای دو کشور در بخش نفت و گاز از طریق: سرمایه گذاری در توسعه میادین نفتی با تأکید بر میادین مشترک، توسعه میادین گازی، مشارکت راهبردی سه جانبه ایران – چین - پاکستان در پروژه آی پی (IP) و انتقال گاز، مشارکت راهبردی سه جانبه ایران - چین- ترکمنستان جهت سواپ گاز از ترکمنستان به سواحل مکران، پروژه ایران در احداث مجتمع های گاز طبیعی با اولویت ال ان جی (LNG) و بسترسازی برای واردات LNG و سرمایه گذاری شرکتهای چینی در صنعت پتروشیمی ایران باید مورد اهتمام ویژه قرار گیرد.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران ظرفیتهای بالایی در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی و همچنین همکاری در حوزه فناوریهای نو برخوردار است و از همکاریها و سرمایه گذاری مشترک در این زمینه نیز استقبال میکند، گفت: برای همکاری شرکتهای خودروسازی بزرگ ایران با طرفهای چینی آمادگی داریم و برای گسترش همکاریها در سطح تولید مشترک و انتقال تکنولوژی بالاخص در حوزه ماشین آلات، معادن و صنایع معدنی و لزوم تعریف الگوهای مختلف همکاری از خرید ماشین آلات، سرمایه گذاری و تولید مشترک تا انتقال تکنولوژی باید گامهایی عملی تعریف گردد.
مخبر تصریح کرد: ما انتظار داریم که دولت چین شرکتهای نفتی بزرگ خود را برای حضور و سرمایه گذاری مشترک در پروژههای نفت و گاز ایران تشویق نماید ضمن آنکه شرکتهای بزرگ ایرانی نیز برای صادرات محصولات دانش بنیان ایرانی به چین آمادگی کامل دارند.
وی ادامه داد: با توجه به راه اندازی مرکز توسعه صادرات محصولات دانش بنیان در چین در سال 2014، برگزاری نشستهای تجاری – فنآوری با هدف توسعه بسترهای وارداتی شرکتهای دانش بنیان و توسعه صادرات 50 شرکت دانش بنیان ایرانی در حوزههای مواد پیشرفته، الکترونیک، دارو و تجهیزات پزشکی به چین، برگزاری نشست تجاری مشترک بین شرکتهای دانش بنیان ایرانی و شرکتهای چینی توصیه میشود.
گفتنی است وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این همایش روابط دیرینه ایران و چین را مثبت ارزیابی کرد و گفت: این روابط امروز بیش از هر زمان دیگر پتانسیل رشد و توسعه دارد و فرصت های متعددی پیش روی تسهیل تجارت و رشد اقتصادی دو کشور قرار دارد.
عباس علی آبادی همچنین بر لزوم توسعه تجارت میان ایران و چین تاکید کرد و گفت: ایران از تجربیات و دستاوردهای قابل توجهی در زمینههای مختلف برخوردار است که برای تجار و بازرگانان چینی جذاب خواهد بود.
در این مراسم محسن بختیار سفیر ایران در چین، این نشست را فرصتی برای معرفی ظرفیت های اقتصادی دو کشور برشمرد و تاکید کرد سفارت ایران با همه توان در راستای توسعه همه جانبه مناسبات تجاری تهران-پکن حرکت خواهد کرد.
همچنین مدیرعال دو شرکت پتروشیمی و پلیمری نیز در این همایش هرکدام گزارشی از وضعیت و ظرفیت تولید شرکت خود ارائه کردند.
در این مراسم مدیرعامل یک شرکت چینی فعال در زمینه فناوری اطلاعات هم گزارشی از توانمندیهای این شرکت در زمینه بررسی، یکپارچه سازی و دیجیتالی کردن داده با استفاده از هوش مصنوعی و نوآوری در حوزه فروش ارائه کرد.
همچنین پس از این نشست عالی، تعدادی از مدیران شرکت های بزرگ چینی بصورت دوجانبه درخصوص پیشنهادات و پروژههای مشترک با معاون اول رئیسجمهور به گفتگو پرداختند و تفاهمات خوبی حاصل شد.
منبع: خبرگزاری فارس